AkU yg SoranG

My photo
blog ini di reka oleh aku untuk mengemukakan pendapat dan perasaan aku mengikut teori rasional aku. segala perbendaharaan kata adalah kurang bagus untuk digunakan dalam mana2 dokumen formal. ini hati aku, cinta aku, jiwa aku, yang sebenar. kala aku marah, kala aku gembira, kala aku suka, kala aku sedih.. semuanya di sini.. aku jahat? kejam? ya ..semua itu adalah aku.. Utk kamu yg kurang mengenaliku, aku tak perlukan cemuhanmu kerana takdir kita berbeza.

Saturday, September 20, 2014

oh ho.... langkawi oh my new house

as salam... rasa macam dah lama giler tak update blog..
lately ni busy tapi tak tahu buat apa... haahhahahha =)

ni haaa... baru ado kesempatan nak upload gambaq mula2 time husband n wife ni bila tak do kerja... yeehaa...meh tengok.. bukan nak promote langkawi, tapi ni sedang nak hilangkan stress yang dihadapi ketika dok di perantauan..maklum ar kona pindah umah.. dari kuah ke bayas... agak jauh sikit..  naseb i dapat husband yang follow jer akal gila2 i. kannn? apalagi, jom la ikot hilangkan stress yang ado....




sedang bersedia untuk beraksi...1 2 3 !!!



yeay!!!!
lompat setinggi langit... kat dataran Lang. adik ipar yang amik gambor ni.. thanks na...



posing romantik sikit.. supaya nampak cikit baru kawen ye tak?



ni kat pantai Cenang.. time ni tak ramai orang.. tu yang dok melompay lagi!! 
hahahhaha!!!

ok sekian... ini sahaja khabar dari saya di Langkawi. happy with what i have now. for you, i always pray for your happiness every single day. selamat bergembira semua... =) 

nevermind i'll find someone like you.. 
i wish nothing but the best for you too..
dont forget i beg i remember you said
sometime is less in love but sometime is love instead yeaaa...

ter menyanyi pulak titew...

p/s: eja... congrats for new baby.. Amani. ni gambor anak Eja, my bff. wassalam.


Monday, August 25, 2014

gambar kahwin aku!

assalamualaikum...
yeay,, album kahwin dah siap..
(persoalannya; mmm ... gembirakah aku? )

tengok dari gambar2 semua macam sot jer aku rasa.. hahahha.. kahwin ni macam main2 jer.. boleh ker macam tu? hidup ni umpama pentas lakonan.. ye tak? apa pun... kena buat orang sekelililng rasa dihargai dan gembira.. semoga kegembiraan ini dapat diteruskan.. supaya hati akan terus ikhlas.

p/s: dia datang, tapi katanya tak sempat makan sebab datang terlalu awal.. makan tak prepared lagi.. tak tahu dia datang pukul berapa.. ;( too bad.. sebabnya kenduri dia hari tu aku makan.. pity on him..


berikut adalah gambar perkahwinan aku dengan suami aku.. semoga kasih lebih ikhlas dan tiada penghujungnya..
kepada kamu, doa tak putus agar kau terus gembira dan bahagia.. ku percaya kau telah melupakanku since ko dah bertukar segalanya... yeay! gud luck.. hopefully dapat zuriat yg comey2 n bijak2 serta tinggi as you wish. amiiiin (guys, aminkan jer okeh!)


~~ni ngan geng TI yang sudi datang time majlis lelaki~~



~~bersama adik ipar dan pasangannya~~



~~mereka yang menyokongku dari belakang. keluarga Along~~


~~mereka yang datang untuk teman ku bertandang.(meriah u olls)~~

sekian.. harap maklum


Friday, July 11, 2014

Rindu rasanya

As salam..
Lama sang at rasanya take update. Since nikah until semalam.. Rasa Rindu sangat nak meluah isi hati...
Setiap orang ada tempat sendiri nak mengadu.. Saya ngadu kat sini jer.. 
Masa hari akad nikah hari tu... Tak De setitis pon air mata mengalir. Perasaan kosong sangat... Dengan sekali lafaz je
. suami saya berjaya. Alhamdulillah. Mgkin INI yang terbaik dariNya.
Lepas je majlis resepsi.. Terus,esoknya g berangkat keep Aussie.. Cam tak menyempat pulak. Hahhaha. Ada a few pic from there.. 4d3n je..
Luckily ada cousin kat sana.. So accommodation da save ... Hehehheh.. Thumb up to my hubby!! OK la.. T citer lagi.. No nak lepas rindu je.
P/s:sadly.. Father in law hospital admitted. After arrived.. Kami terus p sana. Gambar saya tak banyak.. Gambar hubby yang banyak.. Saya kan cameraman.. Hahaha. Rindu yang jauh.

Tuesday, May 27, 2014

dunia - adil

As salam..

ntah kenapa... aku percaya dunia ini adil
kerana apa
yang berusaha terus berdoa dan bertawakal itu
pasti termakbul

cukup usaha,
cukup berdoa
cukup tawakal

pas ni..
aku akan usaha melakukan 3 perkara ini.
aku tak mahu lagi kehilangan benda dan perkara yang aku suka
i will do, and get it
whatever and whoever its takes.

mengalah tak bererti kalah.
cuma perlu strategik yg lebin licik.
perlu belajar menjadi tekun dan tegas dalam membina masa depan
selama mengikut syarak.

aku percaya Allah takkan membiarkan hambaNya sendiri.
aku percaya Allah mengetahui segala sesuatu.
3 kunci ni aku akan tanamkan dalam2 kat hati aku nih
no matter what, at least aku takkan kecewa lagi.

p/s: Asharah, let's do it!



apologize to those in to it

As salam

for All,
i would like to apologize for every words, whereas that i ever hurt your feeling

i am not good in term of express my madness, and angry
this is the only one medium that i can release on my temper

thus again,
i am sorry for which ever part in my story line if there had broke your heart

more or less: past is past, for bright future i had to seriously move on. 3 days more, no time to cry and regret. change to 180 degree's.

sincerely,
Asharah

p/s: came on Asha, you can do better! follow your mind and trust your heart babe!

dear diary: difference make perfect- i guess

as Salam

everything seems difference
wasn't same at all
wonder its good or not good...

what i want,
what i have..
and what i get...
not as i wish...

i try to pretend to be happy
but i don't know how long i can stay

now, i started to miss u badly

i know
this is not good.
that is why, i..

started to change everything that i have and like
started with my favorite drink
my favorite breakfast
my favorite place to go
ohhh... ;(
i don't know how to transfer all the things i like in term to forget everything about him
now, i be some one new..
my life started empty and have to reboot and format my hard disk.

perhaps the different will help me a lot

********

my future husband..
i know you are sad when you know the situation is
i promise i will divert all my feel for you

i know you love me that much,
and i promise you,
we end this with happily.
 coz i believe i try my best for our future

but..
for now i just wanna say
sorry for keep you waiting and ask for patience

p/s:  LINE ni asek prob jer. asek reboot and have to set up again. sorry late reply your chat.







Sunday, May 25, 2014

KL INI..

As salam..

Tinggal lagi 4 Hari sahaja.. Selepas Ni, pasti aku bertukar status. Dari cik ke puan..

Pelbagai perasaan negative mula timbul. Takut.. Nervous.. Tak kisah.. Lantaklah.. Biarkan.. Teruskan.. Tak de hati.. Macam tak percaya pun ada.. Ingin lari pun ada jugak. Cuma.. Tak ada perasaan gembira.. Kenapakah?

Sekali lagi aku perlu pergi dari kl. Takdir Tuhan membawa aku pergi kerana APA saja d KL bisa melukakan hati.. Dari duly lagi walau aku Cuba bertahan

Aku percaya KL bukan tempatku. Semua kelukaan & kepahitan hidup ada d sini. Setiap jejak yg d tggal menuntut titisan air Mata. Meninggalkan jejak khidupan lmpau. Membina hidup yg lbh baik d rantau org.

Untuk kamu..
Terima kasih at as semua kebahagiaan Dan kesakitan INI.
1 Hari aku pasti dapat lupakan kamu walau aku tak tahu bila akan tiba 1 Hari tu.
Saat INI sehingga 1 hari tu.. Hari yg payah yg kuterpaksa gigihkan diri Dan hati.

Tika Dan saat INI aku bagai tak berdaya menepis segala sakit yg ada.

Saturday, May 24, 2014

dear diary: rasa bersalah

Salam..

Akhirnya.. Pi jugak knduri Adik shah...
Sebab... Knduri Jiran ti esok.., akad nikah Mak tak bagi pi.. So.. SBB bosan, terus kol katy akak p.. Then kena tggu zai pulak.. Lama gila.. Janji pkl 1.30 sampainya jam 3.30 ptg.
Aku ngan katy da xsedap duduk... Masa nak pi kat zai.. Tiba2 pandangan Mata aku terpandang akan 2 makhluk. Walau aku tak pakai kaca Mata.. Taip aku pasti ITU adalah mereka...pantas aku berpatah arah.

Terus aku suh katy je pegi.. Katy Ni malas plak..

Finally kitorg tangkap je gmbaq kat lua.. Nih buktinya!!!


Akal: Hati.. APA khabarmu?
Hati: aku masih rasa sakit...

Ada org bertanya...
Kalo bercinta dgn suami org mcm mn?

Jwpn ku:
Aku tak tahu. Aku x pnh rasakannya.

....

Entah..
Rasa takut mula menular..
Bagaimana aku nanti.
Menjadi isteri kepada seseorang..
Sedang aku  tak bersedia..

Takutnya akan dosa..
Aku tak mahu jadi penghuni neraka..

Ya Allah..
Aku mohon... Lupakan aku ttg dosa2ku yg lepas agar diri ini mampu bahagia.
Dan Ya Allah...
Bukakanlah pintu hati INI pada yang halal bagiku..
Relakan Dan bahagiakan diriku disamping dia yang halal...

Amiiin

Permudahkanlah.



Friday, May 23, 2014

dear diary: choice that i have.

assalam

ingatkan dah kuat..dah boleh lepak... dah boleh gelak2... dah boleh tak rasa hati ni di robek2..

tapi rupanya...

cengeng gak... apalah aku nih...

sebenarnya... sukar rupanya nak lupakan seseorang yang pernah hidup dalam hati kita. apa yang boleh kita buat? kena lah sibukkan diri ngan tugas2 yang mendatangkan faedah..

sejak tak kerja nih... hmmm... mula hilang nafsu.. asik bz je wat projek nak resepsi

tapi apa yang aku buat kalo aku sangat2 stress...

1. aku akan basuh bilik ayor... sental kuat2.. macam nak sental muka orang yang wat aku stress.
2. cari air untuk ketenangan.. pandang view tasik ke... laut ke..
3. amik ayor semayang banyak2 kali
4. marah2 orang tak tentu pasal - ala2 meroyan..pas marah, gelak2... hahahha
5.diam jer sepanjang hari
6. tidur
7. window shopping.. bli air each a cup.. habiskan dalam masa 5 jam.

 esok, kenduri adik shah... masih berfikir untuk turut serta ke tak... aiseyh... XD .. sempat ke tak eh...

rencana esok...
 jiran blakang - akad nikah
jiran tepi belah kiri- anak dia kawen/ snding
Geng sekolah ajak lepak kul 12.
rawatan kul 3pm...

macam padat jer...
cubalah.. huhuhu


# faizal tahir- mahakarya cinta, sampai syurga, Anuar Zain- jgn bersedih lagi, perpisahan, cinta harus memiliki, teh tarik, x terurus...


p/s: kalau bercerai tu menggegarkan arasy Allah, kalo bermadu tu menggegarkan masjid ke? macam relax je tengok asyraf muslim.. hikhikhik.. BS- 6 days more..


Thursday, May 22, 2014

selfie time... hikhikhik

salam..

dah 2 minggu hampir lupa nak upload gambar selfie ngan kawan2 kerja dulu..
mula2 ingat nak last day kerja malam, sekali boss minta tolong untuk extend nak ajor Katy..

ajor la sangat, sampai last day aku bertekak ngan Boss besar aku.. payah sangat dia tu.. huh.. tak pelah.. pengalaman.. aku pon degil... memang kenalah.. hikhikhik.. tapi macam seronok bertengkar ngan dia.. baru exciting... kehkehekeh

tapi tak elok lah untuk Katy, Katy, jangan ikut cara aku.. aku ni jiwa muda.. darah panas.. Ko kena maintain je k..

nih.. gambaR selfie.. khas untuk Pajis & Bosol yang request.



yang ceria sangat kat depan nilah Katy... 

(betul2 last day)
last day ngan sume supervisor shift c, ehhh.... alar... BOSOL tak de masa ni... dah lemas kot. sorry SOL.
Kak Sue tetap tak nampak senyuman dia... alahai... 


yang ni khas untuk shah and hezlan. dah 10 bulan aku baru kenal hezlan.. cian kat aku... hmmmm... selfie hilangkan stress.. betul arr shah..XD

yang ni ngan QFN EOL SHIFT C ladies. sebelum gi makan 1st round. 
#hari tak jadi last.


sebenarnya 
last day yang pertama pon kat NZ, ada gambar jugak.. tapi biarlah jadi kenangan -- ye tak pajis? hahhahah.
nanti ada pulak yang kontroversi...hmmm.. kenangan jelah. gambar dalam kete yang shah selfie tu. Shah, tak nak upload, jgn marah ar..




8 hari lagi. Bro, dah ready ker?

salam...

terpulang untuk kamu bilang apa seyh... saya tetap ingin buat entry.. kamu tak suka jangan baca.. tak de orang paksa pon.. komen pon ntah apa2... common sense.. tapi kalo org tu takde common sense macam mana? nasihat org yg dekat kamu dulu sebelum nasihat org yang kamu tak kenali. terasa? padan muka!

arggghhh!!! malas nak pikirkan... ada ku kesah.. deme tak rasa, deme buat2 tau je... kalau deme pernah rasa, deme mesti tau semua ni perlukan masa, ye tak? persetankan semua org nak cakap..


gendang gendut tali kecapi
siap hantaran suka hati... kehkehkeh =)


yihaaa!!!! 7 dulang antaran siap dalam masa 1 hari.. hikhikhik...  ko hado??

dalam pada sakit hati dengan perangai seseorang.. dapat jugak aku divert rasa tu ke sentuhan yang tak berapa nak kreatif.. atleast... MOTIF JIMAT aku tercapai... hohohoho

terpaksa wat tema pink putih sebab alas kaler tuh jer ada... menci ar kaler nih... dengan kepakaran yang aku ada, aku wat 5 kaler!!! wakakkaka

# pink #
# putih #
# gold #
# hijau #
#merah hati #

hambik kau... kamu ingat tak saya ada mention pelamin saya nak kaler pink-gold-putih? tapi tak dapat.. org tu cakap takde bunga kaler gold.. errrkk....(dalam hati aku kata... ko spray je la.. bli je bunga memurah)
thus, inilah peluangnya untuk pakai kaler ini.

MOTIF JIMAT
bunga --> pakai tisu, crepe paper
daun --> crepe paper
shining --> goldas sudah...
reben --> ala yang murah.. bli kaler pink, hijau, putih n gold.
polistrene --> bli yang besar 2 ukuran, kerat sendiri --1 1/2, 2 1/2
bakul --> pinjam kak cik
dulang --> pinjam eja and nad..
** thanks korang.. Nad, dun worry, sha tak pakai gam pon kat dulang mahal nad..

balutan polistrene--> pakai jercrepe paper. tumpang kat kawan bli kat nilai, yang gulung RM 5.90, kat sini RM 8.00, yang pokadot, nilai: RM 6.90, kat sini RM 11.90 (gulp..terkedu aku)

renda lilit--> bli je yang murah.. aku amik yang bawah 3.00 semeter- bli 4 mter
manik--> stok baju raya tahun lepas ada.. guna jer.. achik punya pun ada.. mintak jer,,... hikhikhik XD
kain dalam bakul  --> stok kain baju jubah ada.. kebetulan kain pink.. hahhaha XD

alatan: pistol gun, glue stik, jarum peniti, dawai bunga, 

nak tengok antaran? nantilah... motif entry ni adalah jimat

# hantaran --> pink, putih, gold, hijau, merah hati
# pelamin& khemah --> putih biru
# baju nikah --> biru & kuning
# baju sanding --> bride:putih, Groom: silver 
# bilik pengantin --> putih biru **errkkk perlu ker ikut tema khemah?? xperlah, ikut jer.. disponsor kan??.

# sotong goreng tepung, al fatihah, doa selepas solat, seat sebelah kereta.. wawawawa... nak tukar kete baru cenggini!!! Yayau, yuk tukar kete baru.. yau bayar! hahahahha.. suka jer nak perabis duit orang.. Asharah, kawal nafsu. 

sekian.


Tuesday, May 20, 2014

untuk yang HAK- yes kamu!

salam...

buat yang hak terhadap seseorang yang pernah saya sayang...

kamu,
yang tiba-tiba marah tak tentu pasal... marah yang tak kena pada tempatnya...
orang lain yang salah,... orang lain pula yang kena bahananya...saya tak suka cara kamu..

sungguh. jika saya yang salah.. berdepanlah dengan saya.. saya tak pernah nak marah.. sebab saya tahu apa yang saya buat. dan saya harap kamu pun tahu apa yang kamu lakukan.

saya sangat tak faham dengan perangai kamu..
apa motif kamu bagitahu BS saya? kamu nak bagitau yang saya ni jahat? saya ni gatal? dia tak pandai jaga saya? parent saya tak pandai jaga saya? adakah itu yang kamu maksudkan? jika itu.. kamu silap... silap yang sangat besar. sebab, mereka lebih tahu siapa saya.. jika kamu harap BS akan marah saya, kamu pun silap...

apa motif kamu ugut BS ttg saya? jika kamu rasa aman dengan ugut orang lain.. kamu silap besar. hanya org PENDEK AKAL jer yang melakukannya. saya ULANGI PENDEK AKAL. saya bukan jenis takut macam yang kamu sangkakan.

STOP!
kamu berhak untuk marah.. tapi kamu tak berhak untuk marah pada orang yang salah.  kamu berhak untuk rasa terluka dan rasa teraniaya, tapi kamu tak berhak nak mengugut.. kami tahu apa yang kami lakukan. dan kamu tak perlu risau. apa yang terjadi ada sebab dan ceritanya sendiri.

YES!
saya sedang berusaha melupakan segala perasaan yang ada pada MAOO. tapi saya bukan jenis yang meninggalkan orang tu 100% untuk melupakn rasa yang ada. sejujurnya, saya ingin melihat dia bahagia dengan apa yang dia miliki. sebab kami telah berjanji untuk membahagiakan apa yang kami miliki.
kami tahu kami takkan ke mana.. ini takdir.. ini kenyataan.  memang susah nak lakukan semua ini. tapi apa yang saya perlukan dari kamu, adalah.. kamu kena RASIONAL, BERSABAR, TERUS MENYOKONG.

kerana itu sahaja yang mampu MENGUBAH MAOO. JGN buat seperti kamu kelihatan sangat kurang pandai di mata saya.

mulai hari ini, saya hanya kawan MAOO.. dan takkan mungkin lebih dari itu. 

dan kamu yang hak... lakukan sebaik mungkin.. saya tahu kamu lebih baik dari saya. sebab itu kamu ditakdirkan untuk dia..perhiaskan diri kamu, perbaikkan akhlakmu, permuliakan biacaramu. semoga Allah permudahkan hubungan kalian.

kamu perlu tahu, cinta umpama energy. we cant destroy energy but we can transfer it. please, be medium to help him to transfer. sebab kamu mampu. berapa lama dia nak tunggu saya? dan kenapa kamu harus berserah? Come on.. world are fair. after he have child with u, he will forgetting his feeling towards me.. trust me. this happen for every couple. believe your fate girl.

belajarlah dari kesilapan sendiri. jgn menyusahkan orang yang kamu sayang dan orang yang sayang kamu. apatah lagi menyusahkan orang yang tak kamu kenali. sekian.

p/s: saya tak de tunang... kamu tak berhak cakap BS saya dayus, kalo kamu sendiri kurang pasti untuk siapa. dia hanya bakal suami dan belum ada hak atas diri saya. kalo saya kata kamu nusyuz, yes.. kena pada orangnya sebab kamu isteri orang. tapi tak kena pada perbuatan kamu. kamu belajar lagi k... jgn sampai orang cakap, belajar jer tinggi sampai master, tapi perangai... nauzubillah. semoga kamu berubah...  harap maklum.

 kalo kamu rasa saya salah, feel free to talk.



Friday, May 16, 2014

hujan dan air mata

Salam..macam tajuk lagu jer...
Hihihi

Asal hujan jer.. Hati mesti tangkap leleh.. Asal jalan jer hujan.. Langit pun menangis
 Awan terus mendung. semoga cepat berlalu.

Waktu hujan Turun ni kena banyakkan berdoa pAnjang. Langit sedang terbuka. InsyaAllah DOA makbul.. Semoga doa2 saya di perkenankan..

Kamu...
Seolah-olah mendengar kamu memanggil saya. InsyaAllah, Ada jodoh pasti kita bersama. bersabar Dan terus berdoa.

Permudahkanlah segala urusan.
15 hari lagi.

Nilai, nasi briani gam johor, KLCC, Mc Donald, Taman tasik Titiwangsa, KFC.. old town Sri Rampai.
arghhhhhh!!!!!!!!!!!! jerit dalam hati jer... depan orang senyum tekulat2... hihihi

perasaan: kecelaruan... banyaknyer benda tak settle. need to focus.

p/s: lari!!!! balik kampung!!!! asal kecewa jer balik kampung.. hahahha XD

semoga dipermudahkan.

Wednesday, May 14, 2014

kebenaran yg kita tak sangka kan?

salam...

seperti yang tertulis dalam tajuk kat atas...
sapa tahu, Allah maha KAya... lagi maha mengetahui setiap sesuatu
seperti yang aku jangka, Puan Alam Barzakh pastinya salah seorang dari org kuat MAOO atau yang mengenalinya.. kerana apa? anda semua boleh buktikannya sendiri.. kata2nya ketika memberi pendapat tentang diri aku, apa yang aku tulis, sangat sinis. bila dia menasihati MAOO dan wife begitu baik sekali.

dunia-dunia..
meletakkan kesalahan pada bukan tempatnya.. inilah yang aku nak marah sangat2. semua kesalahan di letakkan di pundak wanita sedang kita tahu, wanita punya 9 nafsu untuk dijaga. sebagai wanita, ibu, anak dan isteri pasti dia lebih tahu.

semoga dia tahu apa yang dia katakan...

tak apa... aku yang kena terima semua ini sendiri sebab dia mungkin tak pernah merasakannya, jadi bibir yang menyebut lebih mudah nak berkata kan? 'Asharah, bersabarlah...

saya takkan ada masalah ngan Puan, tapi Puan pun jgn ada masalah dengan saya. sebab saya tahu setiap apa yang saya buat. saya tak kata apa saja tindakan saya betul, sebab saya manusia. dan fitrah manusia melakukan kesilapan dan mempelajari dari kesilapan.  tapi ini bukan sebab manusia terus melakukan kesilapan ye tak?

aku petik kata2 nasihatnya:

 "cinta bukanlah perasaan. Cinta adalah pilihan.

tapi dia mungkin alpa.. mahupun terlupa...  akan kata2 ini...

Asal CINTA milik ALLAH
Perginya CINTA dengan izin ALLAH
Hilangnya cinta atas kehendak ALLAH
Dincintai dan mencintai anugerah dari ALLAH
it's Ok puan Barzakh, ini blog saya, kalo puan rasa saya ni tak baik.. jangan lagi baca Blog saya. sebab ini medan saya untuk luahkan perasaan. bukan kerana tak nak ikut nasihat puan, tapi saya perlukan masa yang panjang utk analisis apa yang puan luahkan.

puan ada anak, 1 hari puan juga akan merasakannya. ketika itu, jgnlah marah pada anak Puan, tapi fikirlah jika puan di tempatnya. 

puan jugak ada hak nak komen.. panjang, saya tak marah.. sebab saya percaya, ramai jer manusia hipokrit dalam dunia ini. 

harap maklum .

Friday, May 9, 2014

move on- BS indeed

salam

semalaman aku berfikir tentang komen nih...
dalam kesakitan aku pon rasa dia nih macam tak betol jer..




mencari2 siapa gerangan yang baik hati menyedarkan aku tentang perkara ini.
namun dalam dia memberi nasehat, aku rasa dia nih bias kowt.. hohohoho >o<

untuk pengetahuan Tuan/Puan Alam Barzakh saya tak mesej dah suami orangt tu malam2... 
saya pun belum bersuami, jadi saya nak heran apa kan..? Allah tarik, itu hak Allah.. sebab dia berkuasa dalam miliki sesuatu, kita manusia cuma berusaha dan bersyukur. 

suami kemalangan? heh.. suami pon tak dak lagi... nak kemalangan apa jadahnya.. kalo BS kemalangan sekarang, memanglah sedih, tapi tak perlu nak minta maaf & ampun kot.. and tak perlu sia2 hidup.. hidup kena terus jugak... memanglah hati rawan,, hidup kan.. kalo gembira jer... memang mustahil...

delete semua ni.. memang tak lah.. penat saya tulis.. lagi pun saya tak mention nama sesiapa.. sapa yang makan cili, dialah rasa pedasnya..kan?? nombor dia? mmg dah delete, fb dia tak pernah add pun...

luahkan pada Allah itu selalu... ya saya tahu blog saya nih ada banyak buruknya pada orang yang rasa buruknya saya, dan...
saya rasa saya tak salah dalam mencintai orang cuma masa dan tempatnya jer salah. cinta saya betul.. kalo awak rasa cinta awak tak betul, awak lah yang salah.. hohoho >.<

hai,bakal suami saya, Ok jer.. siap sokong lagi.. dia tahu cinta tak boleh dipaksa, tapi boleh di pupuk. dah kahwin nanti pandai2 lah hidup.. kalo tak pandai, sila belajar.. baca buku apa yang kan??? hati bekas kekasih saya? awak jangan salah anggap, dia bukan pengecut, tapi dia masih menjaga 4 maruah keluarga iaitu keluarga dia, keluarga tunang dia, keluarga saya, dan keluarga bakal suami saya. mulianya dia, kalo tak tercalar dah maruah keluarga tunang dia

memang saya kesian kat tunag dia masa tu, dah bercinta lama... umur pun dah meningkat.. sapa yang nak kalo umur dah macam tu, perangai lagi... wallahualam... kalo dia rasa dia baik, ramai lagi yang baik. saya tak baik, sebab tu saya menulis perkara yang saya tak suka.

orang berbudi tapi tak bersyukur.. mengugut lagi.. siap hantar mesej yang bukan2.. macam mana nak faham perasaan wanita MACAM NI if dia sendiri pun tak betul?
 kan???

saya tahu awak yang komen nih tak kenal saya macam mana, sebab tu awak sewenang2 jer menunjuk jari kepada saya, cuba buka minda awak sikit.. jangan jadi katak dalam tempurung.

saya takkan aniayai orang, cuma saya harap orang yang komen saya ni- awak lah.. percaya pada takdir. walau saya susah pun saya hanya meluah pada blog saya, dan saya menerima takdir walaupun payah. saya tak rasa saya dianiayai tapi itu hak Allah. ini KARMA. kalo Allah nak tunjuk, Kun fayaKUn. awak pun berhati2lah dalam memberi idea..

p/s: pelik.. macam tahu jer sapa yang saya maksudkan.. sedang saya tak pernah mention pun nama2 sesiapa. dunia2... semoga bahagia ke alam barzakh ye tak? anyway thanks...

Thursday, May 8, 2014

move on- friend indeed

kamu,
saya betul2 nak tahu khabar kamu? apa khabar agaknya kamu di sana?
tapi saya rasa saya tak patut tahu..
jadi saya anggap kamu baik2 sahaja..
saya di sini.. ok jer... ramai jer kawan2 yang masih memberi sokongan untuk lupakan kamu..

dorang kata...
kamu mesti ok punya..
maklumlah.. pengantin...
dah selamat dah pun...
dah dapat..sihatlah...
terkejut kot sampai demam..
ahahahah.. macam2 lagi lah...

ya.. kamu dah kawin.. saya tahu.. saya pergi lagi majlis kamu..
semoga segala2nya baik2 saja...
ok tak? hehe

nak credit to 3 person nih...
bagi kata2 semangat,
cerita real story untuk saya dengar
thanks alot..
pas kahwin, semua akan OK punya...

sorang tu, suruh bakor jer semua yang kamu dah bagi..
>> tapi saya sayang sangat nak bakar.. boleh guma lagi kowt...

sorang lagi tu.. suruh saya padam semua tentang kamu.
>> saya dah padam dah. chat tentang kita. dah tak ada.. tapi dorang suh jugak padam entry pasal kamu.. penat jer saya menulis.. senang jer nak padam2.. tak pikir langsung pasal orang.. huhuhu =(

sorang lagi... kata, yang menyedihkan saya adalah memory yang kamu tinggalkan untuk saya
>> ya betul.. saya kena padam semua memory tu.. tapi kalaulah ianya mudah, saya tak macam ni...

dalam pada nak lupakan kamu,
saya kenalah cari kata2 hikmah untuk diri sendiri.
sakit, payah, parah.. saya lalui sendiri..
kata2 kamu nak teman saya sebelum saya nikah hanya tinggal janji..
saya takkan tuntut.. saya halalkan jer,..
biasa dah kamu mungkir janji.. tak pe.. tak jadi duri pun.. saya masih lagi bernafas.
belum lagi rasa nak hilang pedoman
lex lu der.. chil jer bro.. saya masih mampu ketawa ria..

ni kata2 yang saya dapat time nak bina diri sendiri semula..

masih cinta macam lagu shiela hamzah yang saya dedicate untuk kamu.

sangat2 perlu nak hempaskan rasa sakit ni agar diri tak sakit lagi

saya sedang berusaha untuk kurang menangis dan terus bersabar

yang last ni akan menjadi pilihan saya selamanya.. =) semoga saya bahagia jugak satu hari nanti..

saya tahu, kalo saya selalu bayangkan kamu, saya susah hati nak kawin, jadi saya kena mula hilangkan rasa yang ada.. tapi janji kita yang satu hari nanti, kamu kena pasti hadir.. hanya mati dan tak siuman jer yang boleh buat kamu mungkir janji

selamat tinggal 


Wednesday, May 7, 2014

move forward & NO TURNING BACK (my wish) -3

akibat terlalu stress dengan tekanan dan perang pada perasaan sendiri..
aku pon berjalan2 sekitar KL
last2 pi carefour...
hahahha.XD poyo tak habeh2..

air mata kadang2 keluar,
tapi jgn risau, mula berkurang...
setitik 2-4-6 titik jer...

hmmm...
ntah kenapa...
rasa macam tak sempat jer jadi pengantin
tak rasa macam sempat naik pelamin..
tak rasa sempat nak bernikah..
apatah.. boleh rasa kalut macam nih.. hohohoho
dan tak tahu kenapa ada rasa macam ni...

mungkin ni lah rasa separuh hati

tapi bukan aku jer yang rasa,
BS pun rasa...
pelikkan..
dia suh doa banyak2...
tapi takkan BS pun separuh hati?? (ehh!!! mustahil)

in middle of month, kami kena drive keta
mak aku tak bagi, katanya darah manis...
bapak pulak kata, jgn percaya sangat..
wallahualam.. aku pon tak tahu nak ikot sapa..
berdoa je lah

minta simpang jauh2 lah.. aku nak merasa puasa dengan suami..
please Allah, give this chance for me...
(dalam tak nak kahwin, teringin jugak lah sebenarnya..ngeh ngeh ngeh!!)

oh, tadi pi carefour dengan hati yang rawan...
terjumpa dan terbeli 2 buku nih.. kehkehkeh..(ter katanyer..)
beli sebab rasa buku ni boleh bantu aku jadi seseorang yang lebih baik..

ee.... tak sabor nak baca... =)
** panduan nak kahwin tu macam best jer topik dia.. kehkehkeh XD
    nak bawak opis, malu pulak.. baca kat umah jer lah.. hehheheXP

total : RM 35, dapat diskaun RM 3, jadi RM 32 jer..


** t, aku bagitau apa intipati dia yer, aku ulaskan... 





.

Tuesday, May 6, 2014

terkenang...

suatu ketika dahulu..
hanya kau, aku dan Tuhan sahaja yang tahu...



 dan Kini hanya tinggal...


rupanya terlalu banyak kenangan bisa menyakitkan sekeping hati.


hati, 
jika terlalu melihat ke belakang, bila kau akan mencipta sesuatu di hadapan?
tabah dan yakinlah dia bahagia tanpamu.
jangan kau risau,
cuma kadang2 air ini mengalir,
jangan kau khuatir,
air mata ni mengalir bukan kerana mu,
tapi kerana Kekhilafan pada diri sendiri,
melupa dan alpa dgn hal ehwal dunia






Monday, May 5, 2014

oi oi oi!!!



oi jari!!
boleh tak jangan nak tengok jer whatsap?
boleh tak jangan nak taip2 apa2?
boleh tak padam jer msg2 dia?
dan
boleh tak jangan nak harap dia mesej?
dia tak tunggu pun msg kau..
pastilah
banyak lagi benda dia nak buat dengan pasangannya.
tak perlu fikir tentangnya


oi hati!!
boleh tak lupakan segala rasa yang ada???
boleh tak jgn nak sedih sangat?
tak cukup lagi rasa sakit yang ada?
tak cukup lagi rasa sakit dia beri sampai kau nak tunggu orang lain pulak?
boleh tak???boleh tak anggap dia dah tak ada?


oi...
penat dah akal ni ingatkan...
terimalah.. ni takdir...
dia bukan milikmu..
bukan hari tu, semalam, hari ni, atau masa depan...
pasangan dia terlalu sayang kan dia lebih dari mu..
percayalah,, ada yang mampu jaga dia lebih dari mu
mencintai dia lebih dari mu...

sedihnya hati,
pujuklah sendiri...
dia dah tak ada..
ada pihak tak sudi untuk dia jadi sahabatmu,
takkan nak tunggu orang maki baru nak berhenti?
takkan nak jadi terlalu hina untuk mendiam?
kecewa hidupmu kalau terus ikut hati...
sabarlah hati... sabar banyak2...

pasanganmu yang meminta,
sewajibnya aku turutkan demi kamu bahagia.
selamat tinggal sayang..

p/s:
 berjaya...!! dah 2 hari tak contact... tahniah asharah!kena kuat.. sakit ni nak jadikan hati lebih kuat!


MEI yang pedih

sayu sangat....
aku mula untuk bertatih untuk melangkah ke alam melupakan mu
sebab aku sudah berjanji tidak akan mencarimu lagi
dengan siapa ku berjanji,
usahlah kau tahu...

aku tak perlu diingatkan untuk tidak mencari mu
sebab aku selalu mengingatkan diriku
dan
usahlah kau tahu siapa yang mengingatkanku

sampai hatimu
melukakan sehingga parah
lalu melumpuhkan segala yang ku ada
tak ada sekuman belas di hatimu buatku

duniaku tak lagi berirama
tiada lagi lagu2 yang ku suka
sebab kita pernah dendangkan bersama
menjadi irama sayu
hidupku mula sepi dan sunyi
jgn kamu risau
aku masih mencuba
membuang segala tentang kita

maaf aku tak bisa menjadi sahabatmu
terlalu luka hati ni..


Sunday, May 4, 2014

tangisan Hati 2

tersungkur aku di atas sejadah
menangis merayu pada Allah yang Maha Mengasihi
agar diri ini dapat melupakan semua yang telah terjadi

hati ini menjadi hati tisu
mudah tercarik, mudah terkoyak, mudah basah dan mudah hancur
kenapa begitu sakit

sedang tadi aku rasa aku mampu berdiri,
kini hanya duduk lesu
sakitnya hati dihimpit2..

hati.. ini salah mu
meletakkan harap selain Allah.
jadi, bersabarlah sedikit lagi
semoga payah ini ada hikmahnya. sakit masih terasa kini.

yang aku meruntun,
persediaan perkahwinan,
dari segi majlis semua dah siap
tapi emosi dan fizikal ku?
melayang... jauh...
mampukah aku menjadi isteri solehah?
melayani orang yang aku tak cinta?
ikhlaskah aku nanti?
sakitnya...
aku takut aku tak mampu isteri yang dia impikan sedang hati ini mati.
tapi aku tak mahu gagal...
sebab aku tak merancang utk gagal.

kuatkah aku nanti...
BS,
pimpinlah aku nanti kerana hati ini terlalu banyak lukanya
hari2 aku rapuh..
hari2 aku berusaha untuk kuat
hari2 aku jatuh di timpa..
menitis air mata yang tak mampu kering...
aku perlu kamu untuk terus berpaut.

sakitnya hati dan rasa ini, tak tertanggung oleh pundakku.
YA Allah, ambillah nyawaku sebagai ganti.
aku tak mampu dengan rasa kecewa terhadap diri sendiri
semakin lama semakin dosa aku lakukan padamu
mengingati dia lebih dariMu, Ampunkan Aku..
akku percaya ini takdirku,
aku percaya qada & qadarmu
tapi hati ni terlalu sakit untuk mengerti
beban yang ada terlalu seksa
bernafas yang terhenti2.
dosa yang tak tertanggung...


MAOO

tak sgka, kuat jugak aku.. mampu tersenyum
tahniah poada diri sendiri...

good... rahsia di hati tak siapa tahu.


tadi masa datang majlis kamu,
mereka pasang lagu Aku cinta Padamu.
 bila aku kaji semula bait2 lagu ni macam kisah aku pulak.
kekkeke.. perasan tak habeh jer >.<

cer kamu kaji pulak,

Andainya engkau ku miliki
Terdahulu sebelumnya  --------> tulah aku yang terlambat
Andai ku curah rasa hati
Mungkin kini ku kan tenang di samping mu

Belum puas ku menikmati
Kesan kasih sayang kau terpaksa pergi --> dah kawen pun , kena pergi la...
Ingin ku terus dicintai
Walau bisikanmu azimat berduri

Bila cinta berbunga
Jadi airmata di jariku ----> bukan jari jer, tangan , pipi, bahu.. hahhahah

Betapa ku cinta pada mu
Katakanlah kau cinta padaku
Sematkanlah ku di hati mu
Walau di mana berada
Ingat ku dalam doa mu----> tolonglah doakan aku jua.

Hiasilah hati
Dengan cinta suci, Selamanya -> sematkan cinta Allah dan yang halal bagimu
Bila cinta berbunga
Jadi airmata di jariku

Betapa ku cinta pada mu
Katakanlah kau cinta padaku
Sematkanlah ku di hati mu
Walau di mana berada
Ingat ku dalam doa mu

Gemerlapkan jiwa  -----> perenggan ni tak mungkin ada...
Semikanlah cinta
Semoga kau dan aku
Akhirnya bersama
Akukan menunggu
Walaupun seribu tahun lagi

yang pasti aku tak tunggu kau untuk seribu tahun lagi.. hahhaha XD
 sekian. tamat dah ceritera kasih kita.
life have to move on.
keep faith and Allah is always best planner.

aku perlu lupakan kamu, wajah mu, cintamu, segala kenangan yang ada..

p/s: gambar kita yang kamu bagi tu boleh tak saya padam naaaaaaaaaaaaanti?? macam kiut pulak. hahaha

Saturday, May 3, 2014

utk mu BS

buat BS yang banyak sangat bersabar

mekaseyh terus adakan peluang ini
sebab hati ini selalu berpaling dari terus menyayangi mu

saya dan awak saja yang tahu apa yang telah terjadi antara kita

BS,
teruskan menyintai aku agar aku akan belajar menyintaimu

BS,
jangan tinggalkan aku seperti dia tinggalkan aku ya..
kamu dah janji
jangan mungkir ya...
jangan buat aku sakit seperti dia menyakiti aku
jagai aku seperti yang kau janji
jangan pernah lukakan perasaan ku lagi

sekali terluka tak mungkin hilang parutnya lagi
pedih...

BS,
aku akan terus belajar mencintai dan menghargai kamu
balaskan apa yang ku beri,
aku yakin kau akan bahagia di sisi aku
aku janji aku akan lupakan dia

BS,
bila aku sah jadi isterimu kelak,
pegang aku erat2
jgn lepaskan aku pada sesiapa.
sebab aku terlalu rapuh sekarang
perlukan sokongan mu, selalu

BS,
aku percaya kau jodoh ku
aku harap kau mampu bersabar lagi.
jgn pernah berputus asa pada aku.
sebab aku telah memilihmu



move forward & NO TURNING BACK (my wish) -2

salam..

hari ni,pergi kenduri BFF : kena update cket nama dia NADIA HASBULLAH

Nad memilih Yiro sebagai suaminya. tahniah Nad... hari kamu dah berlalu.. my time will coming up very soon.. really need your help to guide...

nad sebelum nikah


dari kiri: syaz, Yiro, Nad, Eja:, duduk: alia & aku


2 mempelai menjamah sebelum berarak, hebat Yiro, sekali lafaz jer..


nad lepaih nikah. Gumbira.. semoga Allah berkati kamu dan keluargamu sehingga jannah
sayang nad sangat2...


while Nad nikah, Eja pon dah nak baby Bump!!! waaahhhh!!!! bln 8 nih... aku yang cuak...
eja pose ngan baby gurl dalam pewot


eja & hubby-nyer.. semoga terus bahagia sampai jannah tau!!


semua memendekkan diri, beri penghormatan pada ibu mengandung.. hahaha=)


masa nih aku ngah makan ngan mak aku.. mak penat nak layan dorang nih

hidup kena terus kan???
apa yang aku buat untuk wed aku hari ni...
aku folding kad kawin... mak nak ajak gi anto kad esok.. ikot je la... ye tak?




MAOO... selamat pengantin baru.
saya sedang berusaha melupakan kamu, sepeti yang kamu inginkan di akhir pertemuan kita.
saya pasti saya akan gembira. May ini terlalu melukakan.

Ya Allah... Ya Rahim... YA Rahman...
Syukur kerana merindui dan memenggilku..
semoga cinta padaMu tidak hilang lagi..
Amiin..



Thursday, May 1, 2014

move forward & NO TURNING BACK (my wish)

salam...
recently asek2 nanges jer mata aku nih.. dah macam panda dah bengkaknya...
malunya... caner nak pi kenduri BFF aku..
alahai...

diam tak diam, lagi 29 hari aku akan di ijabkabulkan...
dan MAOO lagi 43jam. (boleh pulak aku counting utk dia.. ^.^)
ntah macam mana ada masa lagi aku stalk gambar2 dia...
jumpa sekeping dua time dia blajar dulu.
biarlah... sakit ini hanya mimpi.

29 days more...

hidup kena terus melangkah..
tadi,
p beli jejelly.. nak as goodies utk bebudak..
simple jer.. beli sampai 4 ctn.
sapa nak tlg bawak naik atas? sendiri lah.. takkan nak suh parent yang lebih setengah abad.
amik tepak hantaran kat umah eja,
amik brgn antaran + resit kad kawen kat umah BS. (dengan hati kering)

baru angkat 2 ctn, lg 2 dalam kete.. esoklah...



tadi msg ngan semua kakak ipar..
tanya..
tanya jer...
"kak.. sempat lagi tak nak cancel?"
"xde hati la kak..." sambil sedu2

kak ngah balas:" tak kesian mak ayah ke dik? kalo angah ko dapat tau, mau bermatian"

"kak, susah2 saya lari je la.. pi lah mana2... tak larat la kak dengan rasa ni.."sayu...

kak ngah:" dik.. dia pun dah nak kawin, tak guna pun kau lari.. lebih baik teruskan.."

"ntahla kak..."

kak ngah:"dugaan dik, istighfar banyak2"

kak andai kau tahu... istighfar pun ada namanya...

Ya Allah yang maha pelindung, lindungilah hati aku dari perasaan kufur kepadaMu
Aku percaya, ini takdir ku.. tetapkanlah hatiku. sesungguhnya rasa ini terlalu berat...
amiiin....






Wednesday, April 30, 2014

BERAKHIR SUDAH KISAH KITA

YUP!!
dah berakhir kisah kami
semoga hati ni terima dengan hati yang terbuka

kamu yang terbaik yang pernah aku ada,
takkan ada pengganti.
sebab kamu yang terindah.

sedihnya... di hari jadi ku...
hadiah kau tu salah eja nama aku.
hahhaha
nama aku, 'Asharah bukan A'sharah

hahhaha... kesian aku, kau tak tau eja nama aku

lepaskan kamu
melepaskan kamu...
kena lepaskan...

maaf atas segala rasa yang ada.
jgn pandang aku lagi
terus mencintai yang halal bagiMu
dan usaha meraih bahagia.
kita sudah berjanji agar tidak gagal,
jgn mungkiri.
sebab aku juga sudah belajar merangkak
untuk gapai bahagia.



walau hati ini kosong.

terima kasih atas budi dan cinta.
1919
aku tunggu kau

dear DIARY, HE'S still not the ONE

AKAL... tolong ingatkan hati, Dia bukan milik kamu
AKAL... tolong katakan pada hati, sakit ini tidak akan lama
AKAL... tolong bisikkan pada hati, kita mampu menghadapinya.
AKAL... tolong jaga hati agar tak menyakiti hati yang lain.
AKAL... tolonglah buatkan hati lebih tabah
AKAL... tolong lah memneri ketenangan pada hati
AKAL... tolonglah buat hati bersabar
AKAL... tolonglah semangatkan hati ni...

dan jangan biarkan air mata terus mengalir. rapuh aku di sisi cinta. mengharap kebahagiaannya. aku percaya dia mampu hadapi semua ini. kerana manusia akan berubah. kuatkanlah hati kami.



Ya Allah, janganlah Kau tinggalkan aku seperti mereka meninggalkan aku.
Ya Allah, dugaan hati ni tak tertanggung oleh kudratku.
SAkit Ya Allah... mohon kekuatanmu.

Ya Allah, kuatkan aku seperti Fatimah R.A
walaupun diri tak sesempurnaNya.
Semoga Cinta ini hanya dialirkan padaMu
Inilah dosa aku, menyayangi makhlukMu lebih dari menyayangi Mu

MAOO..
kegilaan apakah yang sedang berlaku ini?
aku sedang meletakkan diri aku ke tempat yang lebih sakit
yang mungkin orang lain tak tega melakukannya..
Andai semua ini mampu membayar harga kegembiraan keluargamu,
aku redha..
Sakit ini pasti berakhir.

jangan tidak peduli,
jangan sugul,
jangan berhenti mencari bahagia

air mata akan mengalir jika hati terasa sakit
SAbarkan hatimu sayang,
Aku selalu mendoakan kamu bahagia dengan si dia

Kau yang bernama adik,
Terima kasih kerana pernah menjadi kubu mempertahankan  kami
memberi sokongan atas segala tindakannya
jangan pernah berhenti mengingatkannya untuk mencintai yang halal baginya.
tolonglah aku untuk menyokongnya
sebab aku tak mampu lagi ada di sampingnya.

Tuhan,Kau mengetahui segala yang berlaku.
Ku Serahkan padaMu sebulatnya.
Permudahkanlah urusan kami
Amiin



Tuesday, April 29, 2014

OOopss! guess what?

Salam kasih sayang

lately asyik post entry yang sedih2 je kan? sedang diri nak kahwin lagi 31 hari. tapi..
B2B ni cam tak de mood nak kahwin... xde rasa... banyak jer benda tak siap lagi. pasni bibiran mak aku pasti akan jadi sama macam micingun...

sedang aku bercerita dan berdrama swasta, tak sangka pulak ramai yang nak baca blog aku.. tiba2 ramai jer tau ttg cinta tak kesampaian.. ooh.. rasa macam hero n heroin la pulak. tapi ketahuilah umum, ini bukan citer tamil, hindustan atau korea. ni citer melayu. korang boleh ramalkan kesudahannya. op kos lah, ikut restu ayah bonda.. derhaka --> neraka --> selamanya? oh no!!!

tak boleh2.. sebab aku nak jumpa MAOO aku dalam syurga. so aku tak boleh masuk neraka. peh ni... kena la buat apa yang patut...

yup! kisah aku boleh di buat novel. hahaha.. XD


berat mata memandang berat lagi bahu memikul

pandang wajah bakal groom tadi, tampak ada sendu di matanya. tak mampu di ucap, tapi aku tahu sakitnya. Sabarlah sayang.. your big day around d corner. last2 dalam nak kuatkan hati dia, aku yang tertangkap leleh... ouchh!! malu jer.. dah bosar dah, suku abad.. nanges lagi. sampai air hidung terkeluar. naseb ada orang, kalo tak aku dah tenyeh tisu dalam lubang hidung nih.. untung ada yang sudi pujuk, kalo tak macam biasalah.. rajuk kena pujuk diri sendiri... alahai...

cantik? semua orang nak?
allo brader... kalo semua orang nak kenapalah aku terhegeh2 nak kat incik H, incik H pon hingin tak pandang aku.  kau pun tak nak kat aku.. (opss.. ye... tau... keadaan yang tak membenarkan.. tau... maaf..)
apalah naseb badan ni... pas ni kena tahan hati, kawal nafsu, kawal jiwa..

akal: mata, dengar sini...jangan nak nangis2.. simpan air mata tu buat stock tahun depan..asek nangis je! benye betol!!

mata: aku tak nak kuarkan air mata tu.. tapi hati tu yang nak sesentap. aku terima jer impuls. rembes jer lah ayor ni...

akal: ah hati... aku perati je ko ni... asek nak sodeyh jer... tak payah lah.. ko sakit pon dio totap jadi milik onghang lain...

hati: dah aku touching, aku anto la impuls.. ko tau apo akal.. aku yang sakit tau.. nih,, macam di penyek2kan .. ditoreh2kan aku nih,,, sakit tau... korang tak rasa... boleh la nak cakap..nak release kan rasa sakit ni, aku kena anto impuls ke mata..

akal: yo, den tau.. kau yang sakit.. tapi untuk apo.. dio dan keluarga dio pilih dan suko kek pompuan lain, ekau sabor jer la..

hati: saborla ni.. kalo tak, den da anto bomb da ko umah dio.. den cubo bertahan. den cubo nak lopehkan dio. den sedang mencubo.. paham la...


fahamilah MAOO.. keadaan ini amat sakit. hati ini tak keruan melihat kau terus begitu. buatlah sesuatu untuk tolong dirimu. tarik nafas panjang2, mulakan hidup baru tanpa aku.








Saturday, April 26, 2014

MAOO.. DIALAH LELAKI ITU. sempurna bagiku

sejak kenal insan ini,
hati aku dilanda kegirangan.
even dia cakap thank you, aku rasa dia cakap I love U.
syok sendiri kan aku

sejak aku terpandang wajah dia,
aku lupa akan semua kenangan lama yang sakit tuh.
even mR H pun hilang dari kotak pemikiran ini.
hebatkan aura dia?

sejak aku bersama dengan lelaki ini,
aku tahu dia lah insan yang sangat sempurna untuk diri ini
dialah insan yang aku perlukan selama yang kucari
hanya dia, tak ada kekurangannya yang aku nampak
sedangkan kekurangan dia aku terima jer dia.
pelikkan?

dia lelaki yang terhebat!

tapi,
dia sebenarnya tunangan orang.
yang aku pinjam sekejap.
dia dah nak kahwin jugak.
sayangnya.. kami terlambat utk tahu ini adalah cinta.
kegilaan dan kekecewaan yang takkan dapat diubati

penerimaan takdir ini amat payah.
saling mencintai
saling sempurnakan
saling merindui
saling berkongsi

siapa aku utk menolak takdir ini

hati.. bertabahlah.. jodoh pasti tak ke mana..
semoga ada yang lebih menyayangi diri ni
semoga pada 25 tahun aku dapat lupakan segala kepayahan ini
semoga hati ini tak sakit lagi sebab kesan ini rasanya lebih mendalam dari mr. H tinggalkan

MAOO, saya cintakan awak setulusnya,
tapi saya nak buang awak jauh2..
pergilah awak. saya percaya saya boleh hidup tanpa awak.
selamat tinggal awak!

Wednesday, April 16, 2014

takdir dari ALLAH

YA Allah ..
Aku menangis bukan kerana aku sedih atas ketetapan yang telah engkau berikan.
tapi aku menangis kerana aku bersyukur dengan apa yang Engkau telah kurniakan pada aku.
walaupun sekejap, aku masih dapat merasa kasih sayangnya. alhamdulillah

diri ini terlalu banyak palitan dosa, hingga aku tertanya, masihkah aku diampunkan. ya Allah, betapa beruntungnya diri, kehilangannya seorang digantikan dengan lebih ramai orang.

ya Allah,
Andai dia bukan untukku,
Kau berikanlah dia pasangan yang boleh menyempurnakan dan meneteramkan hatinya disetiap detik perkahwinannya. agar terus dia bahagia.

aku percaya pada takdirmu, aku percaya dia bukan jodohku.
permudahkanlah perjalanan ini lapangkanlah hati ini dalam mencari nikmat yang lain.

saya selalu nak sayang awak, tapi kali ini saya nak ucapkan, sayang saya hanya suatu ketika dulu. MAOO

Sunday, April 13, 2014

JODOH

SALAM.
ENTRY KALI INI bukan pasal cerita Jodoh  yang astro tayangkan kat astro ria
tapi entry kali ini , nak citer pasal jodoh aku.

wey.....
JODOH TAK KESAMPAIAN... isk3x... sedihnya....
huhuhuhu =( sedeyyy sangat.... tak pernah rasa sedey macam ni....


aku,
pernah jatuh cinta pada sorang mamat nih. sama tempat kerja. time tu aku tak tahu dia nak bertunang. bila aku tanya dia, dia kata dia sedang mencari. so, aku pun OK je lah kan... tak salah lah kan kalau aku nak kat dia ( perghhh... ayat tak boleh blah!!)

masa bulan posa, time sahur.. kami selalu kongsi2 makanan. (kongsi doesnt mean nak suap2 bagai k... kongsi mean, kitorang tukar makanan.) so, something yang aku tak sangka lah kan?? pucuk dicita ulam mendatang. aku pon layan jer... dia pon ada nak bagi kongsi air, tapi aku act sikit lah kan.. takkan nak minum air dia bawa tu. (walau dalam hati tengok macam mengancam jer air koktail dia -tahan2 asharah)
dengan egonya, tak palah.. tak minum air sejuk .. (ngehngehngeh- dia pun pandang aku muka yang sangat hairan bin ajaib) aku lagilah.. buat muka aladdin.. hihihihi =)

until one fine day, aku tahu dia punya shift nak kena masuk time raya ke-2. so, aku ngan baik hati bertanyakan pada dia, dia datang tak on that day? dia cakap dia datang. (kembang2 bahagia) tapi dia dari kampung. laju jer aku taip msg tanya bila dia balik, sapa yang jemput, balik naik apa.. dia jawab, raya ke-2, pagi kul 10.pm sampai kl, naik LRT je sampai umah.

aku pun,, offer lah diri nak jemput dia. ntah, senang jer ngan dia. rasa macam nak tolong dia sangat2...
sedangkan aku ni buta jalan KL. sekali lagi, BUTA. 3x aku pusing dataran merdeka nak cari pudu raya. ulangi, 3X. banyak kali dia ajar aku dalam tepon. tak jemu pun. RESPECT!!

almaklum lah raya kan... aku berhias over sikit dari biasa. bedak seinci, lipstick, celak bagai, .. nampak cantik cikit la... Sikit jer. dia macam terpesona tengok aku. aku pon tersipu. kehkehkeh. [aku mmg suka lar.. kan aku mmg suka dia- kembang2 bontot ni XD]

simple jer sebenarnya... 



anta sampai umah dia, dia blanja Mc D, aku pon bedal jer. semuanya bermula dari sinilah. aku rapat dengan dia. sampai 1 hari aku try cakap aku nak bertunang, then dia terdiam lama. ....
then dia berterus terang, katakan dia akan bertunang akhir syawal. aku pon sesentaplah...
memang sentap tahap gaban. diam... lama aku diam... sampai aku pernah msg dia, aku sanggup jadi yang ke-dua. hebat tak? Yang KEDUA. tak perlu orang lain tahu, aku REDHA asalkan aku milik dia. TENGOK, hebatkan? mmg time tu, inilah yang aku rasa.

korang rasa apa feedback dia???

"untuk apa kita berkahwin kalau kita tak hidup bersama?"
nampak tak ayat reject dia? aku diamkan jer..PASRAH. Until dia kenalkan aku sorang lagi supervisor.
time tu hati dah sarat dah ngan kepedihan. dia siap cakap lagi ngan aku,

" ha Sha, ni hensem apa? tak nak ker?"
dalam hati aku, aku nak kaulah bodoh!! kenapa tak nampak aku!! tak apa... jangan menyesal!!

rupanya, supervisor yang dia kenal tu aku mmg kenal. Elly yang kenalkan. dan sebenarnya dia pon dah lama nak nombor fon aku untuk berkenalan. nampak tak TAKDIR aku?

sekarang mesti korang tak faham, jodoh aku yang mana kan??? aku pon dah confuse. nanti aku sambungkan.

Wednesday, April 2, 2014

RASA

KENAPA BILA AKU SEDIH AKU NAK UPDATE BLOG?

salam .. hari ni nak ungkaikan beberapa faktor yang merujuk topik di atas.

1) sebab aku tak ada orang nak dengar masalah aku

2) sebab aku rasa takkan ada orang yang faham

3) sebab aku tak nak orang persalahkan aku walaupun aku tahu masalah tu berpunca dari aku

4)sebab jarang orang ingat masa gembira compare to masa sedih

5)sebab aku cintakan orang yang salah...

6) sebab aku rasa tertekan dek kerana aku jenis cemburu gila.

7)aku rasa aku sudah tak diperlukan

8) aku patut menjauh dan menjauh.

9) semoga aku sentiasa lupakan orang yang tak menghargai aku dlm hidup

10) sebab aku yang cari masalah ini.

sekian

Friday, March 21, 2014

untuk kamu- kamu- dan kamu.

salam,

sejak kenal kamu, hati saya betul2 tak tenteram. jiwa di pagut keresahan.
sehari tak berjumpa, bagai tak sempurna hidup saya.

kamulah dunia saya.
kamulh jiwa saya.
bila saya ada dengan kamu, saya rasa sangat lain.

percayalah. perasaan ini tak pernah sama.

saya mulanya minat kamu.
bila kita berkenalan, berkomikasi, saya mula sukakan kamu

lama kelamaan saya jadi sayang pada kamu
dan sayang ini bertukar cinta

tapi, hati saya hancur bila tahu kamu bakal berpunya.
hati saya sangat hampa.
setiap malam saya berdoa,
jika kamu jodoh saya, dekatkanlah hati kita,
jika kamu bukan jodoh saya, jauhkanlah hati kita

setiap malam bertemankan airmata
bantal menjadi saksi kesengsaraan yang kamu tak pernah tahu

setiap hari saya membisu.
mendiam dan menjauh.
saya tak mahu hati saya sakit.

kamu, di hari pertunangan kamu,
sayalah orang yang bermata panda.
semalaman menangis.
hilang kekuatan yang selama ini saya kumpulkan.

setelah 2 bulan kamu bertunang,
kita mula merapat semula.
status kamu bukan penghalang

kamu mula persoalkan kenapa kita tak bertemu lebih awal
kamu mula persoalkan antara jodoh dan takdir

sedangkan saya yang terbentang di depan kamu selama 8 bulan,
kamu tak pernah mahu ambil risiko.

kamu, tak perlu persoalkan jodoh andai dalam hati tak ada kekuatan
tak perlu bertanya saya jika hati kamu tiada tekad.

sedang dari awal dulu saya telah tunjukkan pada kamu yang saya benar-benar ingin kamu
kerana saya benar2 sayang kamu. tiada hujungnya. sehingga mana.

sudahlah kamu
yang pastinya..saya tak dapat lupakan kamu.
jaga diri kamu, kamu sentiasa ada dalam doa saya.

saya mengharap dia yang terbaik utk kamu, kerana saya bukan pilihan kamu.
saya mengharap dia juga yang memahami kamu kerana saya tak mampu menjaga kamu
saya mengharap agar kamu sentiasa bergembira walau saya sangat tersiksa melepas kamu.

saya mengharap kamu juga doakan saya.

Wednesday, February 26, 2014

aku no.1 atau no. 2? episod 5

"Lin please.. i nak jumpa you"
"no"
"please"
"i said no Zam. enough. bye"
telephone dimatikan

menyusahkan orang. tak tahu ker aku ni dah kawen? tak tahu ke kacau bini orang tu berdosa?

hmmm.. Diam tak diam dah hampir 2 bulan aku jadi isteri Zul. dan aku sebenarnya masih belum di sentuh secara rasmi. Dia terlalu busy. kerja syif 12 Jam, balik dah letih. rumah aku pulak jauh dari kilang dia. urusan perkahwinan dia dengan tunangnya lagi. mungkin kesibukan tu buat dia terlupa tentang ku. tapi ok lah, rumah  ni aku tak payah bayar. Duit pun dia bagi, RM 250 sebulan. cukuplah. aku pun boleh kerja lagi. aku ngah dalam process cari kerja baru. aku tak mahu kerja di kilang lama, tak nak bersama Zul. cukuplah kenangan silam yang ada. Semoga Tunang Zul tak tahu aku siapa. itu sudah memadai. Aku tak mau dituduh perampas. hari ini, hari akad nikah Zul dan Tunang dia. hati aku, sayu...

time aku angkat nikah cuma ada mak, ayah, Zul dan 3 orang saksi Jakim. malunya hanya Allah yang tahu. hati, bertabahlah.

Zul.. Lin rindu Zul.. mesti Zul sedang bergembira sekarang.. saudara-mara datang.. salam-salaman.. bersembang, gelak ketawa. bestnya.. tak pa Zul, Lin halalkan semua..

hati, redholah...

Zul, kalau Lin.. mungkinkah 1 hari nanti Zul akan bawa Lin jumpa mereka? macam tak je kan? hahaha.. Lin jangan berharap...gelak yang di paksa.
common Lin.. jangan tewas!

"Su.. ada kerja kosong kah?
"kau ni dah kenapa? tanya kerja kosong bagai? mau stay di sini kah?"
"ya.. buleh ka?"
"ada jugaklah kawan ku nanti. Kau bila kawin?"
"aina.. baru jak sampai ni.. nanti-nantilah Su."
"oh.. sebab tu hari macam dengar kau mau kawin sudah. bukan dekat sudah ka?"
"ndak jadi pula.."
"ai.. kenapa? memilih ka jua? bukan Zam ka cewek mu?"
"ndak tau la su.. ada jodoh, adalah kami"
"tapi aku mau kawin tahun depan..hehhee"sambil ketawa kecil
"ui..macam ndak sabar ja..."
"iya bah... hahha"
"Su, carikan aku kerja bah"
"okey.."

----------------

lama aku perhatikan handphone. mungkinkah dia nak tahu aku di mana? tak apalah.. aku bagitau jer.. sekurang2nya tanggungjawab aku dah lepas.

"Zul, Lin kat sabah tau, selamat pengantin Baru Zul" aku taip SMS.

.............................

tak ada balasan. Busy kowt... orang sedang bersanding la katakan.. semoga segalanya selamat.
pedih...
YA Allah, Kuatkan hati ku...
Aku redha Ya Allah dengan segala ketentuanMu. tunjukkanlah jalan yang Engkau redhai dan petunjuk yang terbaik untukku. Jauhkan aku menjadi Isteri derhaka.



aku no. 1 atau no. 2? episode 4

-------**********-----------

menangis pun tak ada gunanya.
dia ada dan tak ada, sama juga.

inikah yang aku cari?
dulu, dia dah beritahu pun

"Zul, jom kawin dekat Siam?"

"Lin, kalau kita kahwin tak ada gunanya.."
"kenapa? Lin tak kisah kalau Zul tak ada masa untuk Lin. Lin sabar tunggu Zul. Lin cuma nak jadi isteri Zul dan lahirkan zuriat Zul"
"untuk apa kita kawin kalau kita selalu tak bersama? itu bukan bahgia, itu memberi derita."
"mungkin Lin akan jumpa lelaki yang lebih baik dari zul"
"tapi Zul yang terbaik yang Lin pernah ada. lin tak nak yang lain"
"Zul dah ada orang lain. walaupun Zul tak pernah jatuh cinta dengan dia, tapi kami sudah terbiasa bersama.jujur Zul katakan, Zul tak pernah rasa macam mana ZUl rasa dengan sha, tapi dengan dia, mungkin mulut kawan-kawan selalu kenen2kan .. jadi menjadi kami ni sampai nak kawin."
"untungnya dia.." aku terus diam

sebal. aku tak pernah rasa macam ni. aku tak pernah pi offer diri untuk berkahwin dengan lelaki ke siam bagai. malunyer aku.. kenapa aku tak fikir dulu..

lagi 2 hari...
Zul akan berkahwin. mampukah aku untuk harungi semua ini.
Mak, saat ini adik sangat rindukan emak.
maaf atas segala kesilapan, mak jangan keccewa lagi. adik akan tetap doakan emak.
walaupun mak dah halau adik.

aku macam tak berdaya. macam nak lari jauh jer. duit dalam bank ada lagi 4k, cukuplah untuk masa sekarang. aku hantar sms jer la

"Zul, Lin nak minta izin ni"
"knapa?"
"Lin nak pergi bercuti time Zul akad nikah dan sanding"
"Lin nak pergi mana?"
"lin tak tahu lagi"
"Lin pergi dengan sapa?"
"sendiri"
"kalau Zul rindu Lin macam mana?"
"Zul takkan rindu Lin.."
"Zul selalu rindu Lin"
"Zul boleh izin tak?"
"Tapi bersyarat!"
"syarat apa"
"1. Lin kena bagitau Zul mana Lin pergi, Bila Lin balik and semua aktiviti Lin,
2. Lin tak boleh ada lelaki lain. lebih2 lagi Zamri."
"ok. thanks. Lin anggap Zul beri keizinan"
"yup.. maaf atas semua Lin. Zul sayang Lin"
"ok"itu je yang aku balas


tak tahu apa rasa ni.sakit sekali... semoga ada bahagia untuk diri ini lagi. aku semak contact no. dalam phone book. terpandang nama sahabat lama ku. Suhaila. lantas kuhubunginya

"Su, kau di mana?"
"keja ba pulak. kenapa? mau datang?"
"eh tau2 ja.. kerja di mana? lama sudah ndak jumpa kau"
"di Tawau ba.. marilah datang. lagipun aku sendiri jugak di rumah sewa. kau ndak kerja ka?"
"kerja. tapi aku ambil cuti tahunan"
"ba.. datanglah kau sini.."
"ba..esok kau ambil aku ya di airport"
"ok"

--------------------**********-------------------


Tuesday, February 25, 2014

untuk mereka yang bekerja..


macam best jer kan?
untuk semua...
hahhahha... =)







p/s: saat ini tiba2 terindukan dia. semoga dia bahagia.

aku No. 1 atau No. 2? Episode 3

krukk... krukk
bunyi perut

lapar giler.
"Zul ni tak tinggalkan kunci ker untuk aku keluar dari umah ni?" mata melilau mencari kunci.
"huh.. pintu ni pun tak ada lubang kunci, hah... pakai swype rupanya. " mataku tertancap pada 1 keping kad warna putih atas meja makan.

okey.. nak siap.. hehehe.. nak makan bubur ayam MC d.. lama dah tak makan... baju lengan panjang warna kelabu disarungkan pada tubuh, seluar jeans jenama Lee turut di sarungkan pada kaki. tudung berwarna hitam dikenakan, pin disematkan di hadapan. hurmm... macam terlupa pula. apa yer... minyak wangi...

"Zul suka bau Lin" ingatanku terus menyinggah pada suamiku yang baru sehari. pukul 7, mesti dia dah pergi kerja. SMS aje lah.. aku dah jadi isteri orang. tingkah laku kena jaga walau dia tak menjaga aku.
biarlah...

"Lin nak keluar beli makanan. Lin lapar. Izinkan Lin yer."

okeyh.. dah anto SMS. lantoklah dia baca ke tak. mesti kerja kat LINE busy giler time2 macam ni.

kad warna putih ku capai dan gegas keluar rumah.

bubur ayam
bubur ayam mc.d
panas dan enak bubur ayam..

hihihi.. nak makan bubur ayam mc.d

tut..tuttt... mesej berbunyi

"Lin, kat mana?"
sapa pulak nih.. tibe2 jer tanya orang kat mana.. maleh aku

tut..tutt... bunyi lagi mesej

"Zamri"

nak apa lagi... alahai... bakal suami tak jadi aku ni... aku dah malu ghiler kowt dengan kau. bukan sekali aku buat hal.. masuk ni dah 2 kali. tak jadi nak kawin ngan kau. percayalah kita tak ada jodoh.

tut..tuttt lagi2 mesej

"lin.. i nak jumpa u, benda ni boleh bawa bincang. i percaya u tak bersalah"

malas aku nak layan. semua dah berlalu. aku dah sah jadi isteri Zul. cukuplah. aku lapar. nak makan.

Mc.d genting klang tempat persinggahan, dibawah pohon rendang kereta di-park. bubur ayam dan milo ais di pesan.

tut..tutt... adoi... knapa lagi ni... aku malas lah.. nak makan pun jadi tak ada mood.

"hati-hati. makan ingat Zul yer. dah sampai rumah bagitau tau. Lin masak ker hari ni?"

ceyhhh... Zul rupanya..

"Zul nak Lin masak?"tanyaku membalas mesej
"Zul tak nak menyusahkan Lin, kalau Lin masak, Zul balik makan dengan Lin"
"kalau macam tu, Lin tak masak" balasku.
"ok"dia pun balas

aku belum dapat terima semua ini dengan hati yang tenang. jiwa aku masih kacau. mana dengan status aku sekarang. change need time. semua ini sangat tak mudah. semoga aku ada sinar. Zul nak kawin lagi 3 minggu. hemmm.. Ya Allah. permudahkanlah semua urusannya. redho kah aku?



Monday, February 24, 2014

aku No. 1 atau No. 2? Episode 2

28 February 2011: aku Nikah dengan Zul. segalanya parah. bolehkah kami semua lupakan tarikh tu.

aku sepatutnya bernikah dengan orang lain. lagi 3bulan jer.. Zul pulak akan bernikah dengan tunang dia, lagi 2 bulan. Kalaulah masa boleh diputar semula.. pasti aku tak ikutkan nafsu ni.

"Lin, boleh tak bagi 1 Zul 1 malam jer untuk bersama dengan Lin?" Zul merayuku
"janganlah Zul. Zul dah nak kawin pun. tak lama jer. Lin pun dah nak kawin jugak.:"
"Lin, kenapa kita tak ditemukan lebih awal?"
"kan Zul dah kata tadi, mungkin ini yang terbaik untuk kita."
"iya. kita tak ada jodoh. Zul cuma harap zul dapat bertemu Lin lebih awal dari orang lain"
"macam tajuk lagu jer"
"tapi lin kena tahu, Lin orang pertama buat Zul rasa disayangi dan tak ditinggalkan"
"Zul pun kena tahu, Lin pernah sayangkan Zul sepenuh hatii Lin."

"Zul rasa tak bestlah. tak seronok nak kawin"
"kenapa pulak? patutnya lepas pi kursus kawin mesti berkobar-kobar nak kawin"
"patutnya Zul tak mulakan lagi."
"hmm... baguslah kalo Zul faham. Zul jangan risau. Lin pun akan berhijrah after married. at least Zul dah takkan jumpa Lin"
" tapi kalau ikutkan hati, Zul masih nak kan Lin"
"jadi macam mana..?"
"let give me 1 night to be with u.."
"gila. jangan mengarut"
"Lin, kita pernah buat kerja gila ni dulu. please"
"ye.. Zul tahu tak susah Lin nak luapakan semua tu. setiap kali Lin sujud, Lin menangis."
"Lin janganlah lupa. Zul tak boleh lupa Lin"
"ingat tak 1st time kita?"
"lin tak nak ingat" segera aku membalas. sedang mindaku berputar-putar ingatkan kejadian tu. 3bulan aku tak boleh lupakan Zul. yup. aku mmg jatuh hati pada dia. once aku tau dia rupanya nak kawin dah, aku pun menyepi. buat dia seperti kawan, yang xde apa2 terjadi, sedangkan yang terjadi tu terlalu banyak.. tapi hatiku berdebar setiap kali memandangnya. apa tidaknya, aku hampir-hampir lemas dan hanyut dalam nafsu yang berahi ketika bersamanya suatu ketika dulu. Nasib iman aku masih kuat, kalo tak hilanglah kedaraanku.

"Lin, Zul cuma nak praktis dengan Lin.."
"banyaklah. ingat Lin bahan uji kaji ker?"
" tak"
"Zul nak lin"
"Lin dah nak kawin dengan orang lain"
"Zul pun.."
"Zul sabarlah. lagi 2bulan Zul buatlah dengan isteri Zul"
"Zul nak Lin"
"yela.. nanti Lin tengok2"hah.. aku membiarkan pak harimau ni makan aku.
"thank Lin"
"lets make a deal. thing have expired date and no redeem. this will expired on 1st March 2011."
"Okay, so.. 28 Feb?"Zul mencuba
"ok." tu je yang aku mampu balas.
---------------------**************--------------------